Kopřivová polívčička

22. května 2013 v 13:09 | TMJ |  Merlinův receptář
Jedním z dalších mých pokusů byla polévka z kopřiv, která mě velmi příjemně překvapila. Četl jsem několik receptů a každý k tomu přistupuje trošičku jinak. Vzal jsem si tedy z každého něco a výsledný recept vám zde předkládám.
Základní ingredience - kopřiv - je všude dost. Přestože jsem se naučil je trhat bez rukavic, všem vřele doporučuji použít při jejich sběru rukavice. Otrhávám celou vrchní část s mladými lístky. Natrhané množství nepodceňte (jako se to stalo mě), protože když kopřivy spaříte, tak se jejich množství rázem rapidně zmenší. Odhadem by mělo stačit tak 250g kopřiv. Dále budete potřebovat kousek másla, cibuli, zeleninový vývar nebo zeleninový bujón, špetku oregána a tymiánu, sůl a pepř, sladkou smetanu nebo trochu mléka (můžete vyzkoušet i variantu bez mléka nebo smetany). Já navíc "vylepšil" polívčičku medvědím česnekem a jedním vajíčkem, někdo doporučuje lžičku protlaku nebo jedno rajče. Ke kopřivám lze též přidat i další bylinky.

Cibuli nakrájejte a osmahněte na másle do sklovita. K tomu přidejte omyté a pokrájené kopřivy, medvědí česnek a koření. Protože jsem to podcenil a natrhal málo kopřiv, přidal jsem také trochu špenátu. Deset minut poduste, pak přidejte mléko nebo smetanu (podle chuti). Já ještě předtím celou směs kvůli dětem rozmixoval. Kdo chce, tak může dochutit česnekem a zahustit vajíčkem. Výborná je s nakostičky pokrájenými a na sucho opraženými kostičkami chleba.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama