Minulé dva roky nebyly pro náš vzrostlý ořešák zrovna přívětivé, protože brzy z jara přišly mrazíky, které poctivě zlikvidovali všchny květy. Tento rok jsme se ale konečně dočkali slušné úrody, takže jsem se mohl pustit do experimentování.
Ořešáková tinktura se užívá na lžičku, třicet minut před jídlem, preventivně lžičku na lačno po ránu. Tinkrura se užívala odjakživa jako silný čistící prostředek s detoxikačním účinkem. Pročišťuje žaludek, játra, krev, odstraňuje slabost žaludku a hnilobné procesy ve střevech. Kromě toho je vynikajícím prostředkem proti husté krvi. V lidovém léčitelství se používala proti střevním parazitům (u dětí ředíme vodou) nebo proti vším. Pro rozmlsané jazýčky se dále tinktura upravuje na likér, který nemá tak silné účinky, třeba proti těm parazitům, ale stále pozitivně podporuje činnost žaludku a jater. Navíc můžete sem tam nabídnout návštěvě jako chutný apetitiv a nevědomky tak podpořit jejich zdraví ;-)

Plody ořešáku na výrobu tinktury/likéru se doporučuje sbírat do svatého Jana, tedy 24. června, dokud ještě plody nezačnou tvrdnout a jdou lehce rozkrojit. Já jsem sbíral relativně brzo, někdy začátkem června, jelikož díky počasí začaly plody ve velkém padat samy. Nemohl jsem je tam prostě nechat jen tak ležet! Dále jsem si koupil velký pomeranč a citrón, litr vodky a připravil smotek skořice a hřebíček.
Vlastní postup
Ořešáková tinktura
Připravíme si větší uzavíratelnou průhlednou nádobu/lahev. Já jsem plnil třílitrovou sklenici od okurek. Zelené ořechy nakrájíme podle velikosti ořechů a hrdla nádoby na půlky, čtvrtky nebo plátky a ty vsypeme do nádoby. Při zpracování ořechů myslete na to, že silně barví, naši předci si tím barvili vlasy a látky. Pokrájené ořechy zalijeme min. 40% vodkou tak, aby byla hladina asi pět centimetrů nad ořechy. Poté vložíme smotek skořice, několik hřebíčků, může být i třeba i vanilka. Nemusíte se toho bát, přes tu intenzivní ořechovou chuť není stejně nic jiného pořádně cítit ;-) Nakonec doplníme pomerančem a citrónem krájeným na plátky, včetně kůry. Všechno by mělo být krásně ponořené, pokud ne, tak doplnit vodkou. Nádobu uzavřeme a postavíme na tři až šest týdnů na slunné místo, třeba na okno. Občas protřepeme. Poté stačí už jenom procedit přes plátýnko a můžeme plnit do lahví/lahviček.
Ořešákový likér
Předem připravenou tinkturu dle chuti dosladíme medem nebo sirupem (já použil jitrocelový sirup, který jsem vyráběl měsíc předtím). Pokud to bude stále příliš ostré, nařeďte vlažnou vodou smíchanou s cukrem.
