Ořešáková tinktura, ořešákový likér

25. srpna 2015 v 14:54 | TMJ |  Merlinův receptář
Minulé dva roky nebyly pro náš vzrostlý ořešák zrovna přívětivé, protože brzy z jara přišly mrazíky, které poctivě zlikvidovali všchny květy. Tento rok jsme se ale konečně dočkali slušné úrody, takže jsem se mohl pustit do experimentování.
Ořešáková tinktura se užívá na lžičku, třicet minut před jídlem, preventivně lžičku na lačno po ránu. Tinkrura se užívala odjakživa jako silný čistící prostředek s detoxikačním účinkem. Pročišťuje žaludek, játra, krev, odstraňuje slabost žaludku a hnilobné procesy ve střevech. Kromě toho je vynikajícím prostředkem proti husté krvi. V lidovém léčitelství se používala proti střevním parazitům (u dětí ředíme vodou) nebo proti vším. Pro rozmlsané jazýčky se dále tinktura upravuje na likér, který nemá tak silné účinky, třeba proti těm parazitům, ale stále pozitivně podporuje činnost žaludku a jater. Navíc můžete sem tam nabídnout návštěvě jako chutný apetitiv a nevědomky tak podpořit jejich zdraví ;-)


Plody ořešáku na výrobu tinktury/likéru se doporučuje sbírat do svatého Jana, tedy 24. června, dokud ještě plody nezačnou tvrdnout a jdou lehce rozkrojit. Já jsem sbíral relativně brzo, někdy začátkem června, jelikož díky počasí začaly plody ve velkém padat samy. Nemohl jsem je tam prostě nechat jen tak ležet! Dále jsem si koupil velký pomeranč a citrón, litr vodky a připravil smotek skořice a hřebíček.

Vlastní postup

Ořešáková tinktura
Připravíme si větší uzavíratelnou průhlednou nádobu/lahev. Já jsem plnil třílitrovou sklenici od okurek. Zelené ořechy nakrájíme podle velikosti ořechů a hrdla nádoby na půlky, čtvrtky nebo plátky a ty vsypeme do nádoby. Při zpracování ořechů myslete na to, že silně barví, naši předci si tím barvili vlasy a látky. Pokrájené ořechy zalijeme min. 40% vodkou tak, aby byla hladina asi pět centimetrů nad ořechy. Poté vložíme smotek skořice, několik hřebíčků, může být i třeba i vanilka. Nemusíte se toho bát, přes tu intenzivní ořechovou chuť není stejně nic jiného pořádně cítit ;-) Nakonec doplníme pomerančem a citrónem krájeným na plátky, včetně kůry. Všechno by mělo být krásně ponořené, pokud ne, tak doplnit vodkou. Nádobu uzavřeme a postavíme na tři až šest týdnů na slunné místo, třeba na okno. Občas protřepeme. Poté stačí už jenom procedit přes plátýnko a můžeme plnit do lahví/lahviček.

Ořešákový likér
Předem připravenou tinkturu dle chuti dosladíme medem nebo sirupem (já použil jitrocelový sirup, který jsem vyráběl měsíc předtím). Pokud to bude stále příliš ostré, nařeďte vlažnou vodou smíchanou s cukrem.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Majda Majda | Web | 11. září 2017 v 18:07 | Reagovat

To zní skvěle, ořešák j výborný proti parazitům

2 Smithc965 Smithc965 | E-mail | Web | 5. října 2017 v 4:16 | Reagovat

Very neat article post.Much thanks again. Much obliged. bkbkbdfdegekfdce

3 Pharmd5 Pharmd5 | E-mail | Web | 5. října 2017 v 18:45 | Reagovat

Hello!<a href="http://via3indian.com/#1.html">viagra india generic</a>

4 Pharmb656 Pharmb656 | E-mail | Web | 5. října 2017 v 18:50 | Reagovat

Hello! viagra india generic http://via3indian.com/#4.html

5 Smithf968 Smithf968 | E-mail | Web | 5. prosince 2017 v 4:32 | Reagovat

Wow! This could be one particular of the most useful blogs We've ever arrive across on this subject. Actually Excellent. I'm also an expert in this topic so I can understand your hard work. eedcadcddfdcfbbc

6 Smithk109 Smithk109 | E-mail | Web | 29. prosince 2017 v 4:20 | Reagovat

hi!,I love your writing so much! share we communicate more approximately your post on AOL? I need an expert in this space to resolve my problem. Maybe that's you! Looking forward to peer you. eeekbedcdgeedaee

7 Smithk447 Smithk447 | E-mail | Web | 5. ledna 2018 v 4:33 | Reagovat

What a video it is! In fact amazing and fastidious quality, please upload more video clips having such good quality. Thanks. ccdbdedbeacgabck

8 Smithe285 Smithe285 | E-mail | Web | 28. ledna 2018 v 18:43 | Reagovat

I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site  gcefecdkeecfgkae

9 Smithf797 Smithf797 | E-mail | Web | 20. února 2018 v 20:12 | Reagovat

what are some really good and popular websites for blogging? ?? . badakdcdakeeadda

10 Smithb962 Smithb962 | E-mail | Web | 20. března 2018 v 21:53 | Reagovat

This kind of game gives a real experience of building a farm and planting trees. degkbdgddfdkdkba

11 Smithf920 Smithf920 | E-mail | Web | 16. dubna 2018 v 19:07 | Reagovat

But a smiling visitor  here to share the love , btw  outstanding  layout. cedeaaadeggaebcd

12 Smithe806 Smithe806 | E-mail | Web | 5. května 2018 v 1:24 | Reagovat

I'm not sure exactly why but this weblog is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I'll check back later and see if the problem still exists. ackkeccegcdfkbca

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama