Leden 2016

Dýňobraní a šlapání zelí 2015

20. ledna 2016 v 10:02 | TMJ |  Jak se žije v Kozle
Tento rok jsme nebyli tak přehlceni dýněmi jako ten minulý a chtěli jsme taky trochu zaexperimentovat a tak jsme akci spojili šlapáním zelí. Samozřejmě jsme žádné výpěstky zelí neměli, tak jsme museli nakoupit. Bylo to zelí z Čech, jinak jeho původ blíže neznám. Příště si na tom dám více záležet ;-)



S dlabáním, porcováním a krájením dýní opět ochotně pomáhali dětičky.


Zato krouhání zelí byla práce chlapská, šlapání pak čistě ženská :-)


Kupodivu se na šlapání moc dobrovolníků nehlásilo a tak to nakonec schytala Eliška, která po celou dobu nejvíc klepala kosu :-)


To byla první třetina zelí, prvních deset kilo. Počasí nám přálo, akorát se rychle setmělo, takže se dalších dvacet kilo zelí dodělávalo v následujících čtrnácti dnech, tentokráte už v domácím prostředí.


Opět nezklamala dýňová marmeláda dělaná na kotlíku nad ohněm, tentokrát s meruňkami. Dýňové čatní se do tmy nestihlo a dodělávalo se druhý den. V týdnu jsem pak ještě dělal kiwiovou marmeládu a jelikož letošní úroda kiwi byla přehnaná, nestačil jsem zpracovat ani desetinu. Něco málo jsem přidal ke křenu, který jsem vykopal u Berounky a udělal tak takové české wasabi... Každopádně, po celý den a večer se koštovalo a klábosilo u ohně až do pozdních ranních hodin. Prostě klasika.


Tak zase příští rok!

Bezinkový likér

20. ledna 2016 v 9:23 | TMJ |  Merlinův receptář
Bezinkový likér jsem dělal už na konci léta, ale to pravé koštování a hodnocení produktu přišlo až o vánočních svátcích a silvestru. Jeho lahodná chuť okouzlila každého, jako likér je zatím ten bezinkový nepřekonaný. Osobně bych napříště přidal trošičku více rumu, ale to je na každém jak ostré to má rád.

Základem jsou plně zralé plody bezinkového keře. Poznáte je tak, že jsou temně fialové až černé. Nasbírejte celé oplodí, které následně zbavte zelených částí. Měly by stačit tak dvě až tři kila bezinkových kuliček. Omyté kuličky vložte do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené. Přidejte celou skořici (případně lžičku mleté), 4-6 kusů hřebíčku a přiveďte k varu. Poté přidejte zarovnanou lžíci kávy (já dával instantní) a ještě pár minut nechte povařit. Do směsy vymačkejte jeden citron nebo jej jen tak pokrájejte na plátky a vložte do hrnce. Přiklopte a nechte jeden den uležet.
Druhý den přeceďte a dejte povařit. Vsypte kilo cukru, ideálně třtinového, můžete též kombinovat s medem nebo sirupem. Vařte do rozpuštění, poté odstavte. Po vychladnutí přidáme litr rumu.

A to je vše, přátelé! ;-)