Dýňobraní a šlapání zelí 2016

15. listopadu 2016 v 14:01 | TMJ |  Jak se žije v Kozle
Rok uběhl jako voda, okolní les se zbarvil do žlutooranžova, dýně dozrály a zelí... no zelí nám sežrali slimáci! :-) Ani s dýněmi to nebylo zpočátku ideální. Vylezly moc pozdě, nestačily dozrát a v deštivém podzimním počasí uhnívaly. Naštěstí se našly dobré duše, které nám darovaly své přebytky ze zahrádky. Díky, neznámí sousedé našich známých!


Tentokrát jsme začali už zrána, aby nás nepřekvapil soumrak jako minulý rok. Začalo se kotlíkovým gulášem. Aby bylo tradici učiněno zadost, byl nakonec zahuštěný rozvařenou dýní. Než se dovařil guláš, stihli jsme v menším kotlíku vedle udělat dýňovou polévku.


Dýňové čatní bylo rozděleno na dvě várky, což dalo vzniknout dvěma druhům čatní. Ostrou chuť bezpečně zajistlily domácí extra pálivé papričky. Šlapané zelí jsme letos rozšířili také o červené zelí s příměsí červené řepy. Výslednou "neposkvrněnost" zajistily dětské šlapačky.



Zásoby domácího bezinkového a ořechového likéru padly. To budeme ale zdraví! :-) Tím samozřejmě koštování neskončilo - pokračovalo se do pozdních nočních hodin, za zvuku pohanských písní. Děvčata přišly na chuť bubnování na djembe, kluci zase vyřezávali nože a meče ze dřeva. Odneslo to jedno bříško palce - tu trochu krve můžeme brát jako takovou malou oběť bohům - podobně rozeklaný mléčný zub, který šel ven starou dobrou provázkovou metodou.


Myslím, že letošní ročník se náramně povedl. Teď už jen nechat to zelí kvasit...
Tak zase za rok ;-)


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama